Tuesday, 30 April 2013

Tutorial sarung tisu poket

Posted by Dea Ardea at 16:10
Salam subuh semua.  Harap-harap yang muslim tu sudah menunaikan kewajipannya kepada yang MAHA PENCIPTA ye. Hari ni Dea nak ajar macam mana cara-cara nak buat keychain sarung tisu.
Bahan-bahan yang diperlukan:-
1. Kain felt
2. Reben 3 inci
3. Ring keychain
4. Benang dan jarum
5. Gunting
Cara-cara nak membuatnya:
Mula-mula ukur tisu poket.  Lepas tu potong kain felt mengikut ukuran yang diambil tadi.  Nasihat Dea ukuran tu biarlah besar sedikit sebab ada sesetengah tisu sikit ada sesetengahnya pulak banyak.  Jadi lebih baik guna cara selamat.
Kemudian buat garisan ditengah-tengah dan potong. Jangan potong sampai habis pula.  Bagi ada baki setiap hujung dalam 1/2 inci.
Selepas itu ambil kain felt bewarna lain untuk dijadikan aksesori.  Boleh juga guna ribbon atau butang untuk dijadikan aksesori.  Macam contoh kat atas ni Dea potong felt buat bentuk love je. senang nak dibuat.  Jahitkan atau gam (boleh guna gam UHU) ikut pada mana-mana kerajinan anda.
Kemudian cantumkan kedua-dua bahagian dan jahit. Macam kat atas ni Dea guna teknik jahitan tangan insang pari dan guna empat benang.
Kemudian lipat dua reben 3 inci dan selitkan kat dalam sarung tisu ni dibahagian hujungnya.  Cantumkan dan jahit guna teknik jelujur halus.
 Akhir sekali masukkan ring keychain kat reben. Cannnn!!!! Dah siap! Comel tak keychain sarung tisu ni.  Lepas ni bila time kecemasan takde la susah sangat nak teraba-raba nak cari kat dalam beg.  Ada juga sesetengah customer Dea yang menempah sarung tisu ni untuk dijadikan cenderahati untuk majlis perkahwinan diorang. Selamat mencuba :)




0 comments:

Post a Comment

 

kolek molek Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review